Gemeente Amsterdam stopt het vergoeden van islamlessen

Wie zijn kind naar godsdienstles wil sturen, kan binnenkort niet meer rekenen op de Scholierenvergoeding. Dat is een subsidieregeling voor kinderen uit minimagezinnen. Amsterdamse ouders met een laag inkomen konden sinds 2005 geld aanvragen voor activiteiten van hun kinderen. Deze vergoeding is bedoeld om bij te dragen aan de ontwikkelingskansen van kinderen en daarna op de langere termijn aan de bestrijding van armoede. De gemeenteraad trok eind vorig jaar aan de bel toen bleek dat er een bedrag van 285 duizend euro aan subsidie zou gaan naar godsdienstlessen. De meerderheid van de gemeenteraad wilde de godsdienstlessen daarom uit sluiten van de Scholierenvergoeding. Woensdagmiddag is dit besluit officieel ingegaan door wethouder Arjan Vliegenthart (SP, Sociale zaken), maar dit deed hij niet zonder tegenzin.

Het is duidelijk dat Vliegenthart zelf niet achter het besluit staat. Hij laat in een brief naar de gemeenteraad weten dat hij zich gedwongen zag door een meerderheid van de gemeenteraad. Nu blijkt ook dat hij zo zijn bedenkingen heeft over de motivaties van de gemeenteraad om godsdienstlessen voortaan uit te sluiten van de scholierenvergoeding. In 2016 nam de gemeenteraad namelijk al een motie aan om de godsdienstlessen uit te sluiten. Een van de redenen zou zijn dat zo’n subsidie in strijd zou zijn met de scheiding tussen kerk en staat. Wethouder Vliegenthart kan de kerk-en-staatargument niet volgen, omdat de ouders van de minimagezinnen de subsidies ontvangen en niet de moskeeën zelf. Volgens hem is er dus geen sprake van een schending van de scheiding tussen kerk en staat.

De scholierenvergoeding regeling is ontworpen vanuit het liberale principe dat elk ouder zelf kan bepalen wat belangrijk is voor de opvoeding van zijn of haar kind. ‘Nu gaan wij ineens als gemeente bepalen dat godsdienstles daar niet aan bijdraagt, maar balletles wel’, vertelt Vliegenthart.

De moslims in de gemeente Amsterdam uiten zich over het schrappen van de islamlessen. Zij ervaren het als een pijnlijk signaal. ‘Veel moslims ervaren het schrappen van de godsdienstles als een bevestiging: zie je wel? Wat wij doen is per definitie verdacht’.

Wat de daadwerkelijke gevolgen van de beslissing is, zal in de loop van de tijd duidelijk worden.

Bron header foto: Westermoskee

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s